Header image alt text

Departman za stočarstvo

Pčelarstvo

[tab:O predmetu] 

nada-plavsa-450

Predavanja: Prof.dr Nada Plavša, vanredni profesor

 

Predmet Pčelarstvo se sluša u V (zimskom) semestru sa fondom časova

2 (predavanja) + 2 (vežbe).

Predmet ima status izbornog (iz grupe Izborni predmet 1) i boduje se sa 6 ESP bodova.

Cilj predmeta: Sticanje teorijskih znanja i praktičnih veština iz oblasti savremene pčelarske proizvodnje.

Ishod predmeta: Sposobnost studenta da, posle završetka studija, primenjuje i samostalno razvija moderne biotehnološke metode pčelarske proizvodnje. Sticanje uslova za nastavak studija na višim stepenima obrazovanja u oblasti biotehničkih nauka.

[tab:Plan i program]
Teorijska nastava

Istorijat pčelarstva i njegov privredni značaj. Sastav pčelinjeg društva (matica, radilica, trut). Vrste i rase pčela. Anatomsko-morfološka građa medonosne pčele (organi i čula). Razmnožavanje pčela. Pčelinja hrana i njeni izvori. Život pčelinjeg društva tokom godine. Pčelinje gnezdo. Genetika pčela. Selekcija i oplemenjivanje pčela. Apitehnika (izbor mesta za pčelinjake i vrsta pčelinjaka; Prvi prolećni radovi u pčelinjaku; Prolećna revizija pčelinjeg gnezda; Prihranjivanje i prehranjivanje pčela; Priprema pčelinjeg društva za iskorištavanje paše; Preseljavanje vrškara u okvirne košnice; Grabež pčela; Selekcija i izvođenje matica; Prirodno rojenje; Veštačko obrazovanje rojeva; Selidba pčela na pašu; Priprema pčelinjih društava za prezimljavanje; Pčelinje zajednice preko zime; Glavni pčelinji proizvodi; Medosno bilje i polinacija; Zaštita pčela od pesticida). Bolesti i štečoni (Bolesti legla: američka kuga; krečno i kameno leglo; nozema; majska bolest; evropska trulež; prehlađeno leglo. Bolesti odraslih pčela: akarioza, varioza i dr. Štetočine pčela: voštani moljac, pčelinja vaš, miševi, mravi, ptice, ose, stršljenovi i dr.).

Praktična nastava

Košnice sa pokretnim i nepokretnim saćem; Veštačko saće i njegova upotreba; Sitan pčelarski pribor i inventar (sa terenskom vežbom); Mehanizacija u pčelarstvu (sa terenskom vežbom); Oduzimanje i ceđenje voska i emda, polena i mleča (sa terenskom vežbom); Odgajivanje matica; Dodavanje matica; Korišćenje pčelinjih proizvoda u medicini, kozmetici i prehrambenoj industriji; Uslovi za lučenje nektara; Dresiranje pčela.

Literatura

  1. Ćerimagić, H.: Pčelarstvo. Zadružna knjiga, Sarajevo, 1986.
  2. Mladenović, M., Stevanovič, G.: Uzgajanje visokokvalitetnih matica. Poljoprivredni fakultet, Beograd, 2003.

[tab:Kalendar ispita]

[tab:Kontakt]

Prof.dr Nada Plavša

Departman za stočarstvo

III sprat, kancelarija 6A

tel: 021/4853495

Mail: nada.plavsa@stocarstvo.edu.rs

nada.plavsa@polj.uns.ac.rs
[tab:END]