Departman za stočarstvo se može pohvaliti uspešno realizovanim projektom „Srećno prase“. Projekat je realizovan u saradnji sa farmom tovnih svinja iz Đurđina i uz angažovanje studenata. Vođeni obostranim interesima, vlasnik farme i profesori Departmana za stočarstvo, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, su osmislili projekat izrade idejnog rešenja za farmu tovnih svinja. Interes Fakulteta je bio da studentima obezbedi neophodan kontakt sa radom na terenu, a vlasniku farme je ovakav projekat omogućio rešavanje konkretnih problema. Specifičnost ovog projekta je bila u tome što je trebalo napraviti idejno rešenje za tov svinja na dubokoj prostirci, što je studentima je predstavljalo dodatan izazov.

Projekat je osmišljen kao svojevrsno takmičenje između tri ekipe studenata. Oformljene su mešovite ekipe koje su bile sačinjene kako od studenata različitih nivoa studiranja, tako i od studenata sa različitih smerova. U svakoj od ekipa bilo master studenat (student sa najviše iskustva), po dva studenta stočarskog smera – četvrte godine studija (studenti iz struke) i po jedan student organske poljoprivrede – treća godina studija.

Po dostavljenim idejnim rešenjima, vlasnik farme i komisija koju su sačinjavali ljudi iz različitih grana poljoprivrede i veterine, su odredili pobednika. Pobednicima je uručena i novčana nagrada.

U pobedničkoj ekipi su bili studenti:

  • Andrić Bojana, organska proizvodnja, osnovne studije
  • Ćinkulov Vladimir, stočarstvo, master
  • Mirkov Mile, stočarstvo, master
  • Mrkšić Dušan, stočarstvo, osnovne studije
  • Zlokolica Miloš, stočarstvo, osnovne studije

Farma je još uveku fazi razvoja i studentima je omogućeno praćenje razvoja i realizacije projekta.

Departman za stočarstvo se zahvaljuje vlasniku farme Ištvanu Harmatiju na izuzetnoj saradnji i pruženoj prilici da studentima omogući da se oprobaju u jednom velikom i odgovornom poslu. Takođe,Departman se zahvaljuje studentima koji su učestvovali u ovom takmičenju i krajnje ozbiljno i odgovorno pristupili realizaciji istog.

Namera Departmana je da posle ovog uspešno realizovanog projekta, pokuša da nađe još zainteresovanih privrednika i studenata koji će na obostranu korist rešavati probleme i učiti jedni od drugih.